Gamle indlæg fra Sindelag

Foredragsholder

Velkommen til Sindelag.

Nogle vil vide, at jeg sommetider holder foredrag på vegne af SIND, Landsforeningen for psykisk sundhed, og står frem med en personlig historie om mit møde med psykiatrien. Selvom der utvivlsomt er et grad af heling i at sætte ord på emner, der berører mig dybt, er min hensigt en anden.

Ved at bruge mig selv (og min historie) ønsker jeg at skabe indblik og dialog omkring psykisk sygdom, for det er ofte de emner vi indefra har sværest ved at dele og udefra sværest ved at forstå.

Det interessante er sjældent hvad den enkelte oplever og gennemlever (i dette tilfælde mig), men snarere hvordan det relaterer sig til udefrakommende, pårørende og naturligvis os alle i forhold til hvordan vi indretter vores samfund og inkluderer dem, der er ”skæve”.

Det har været en personlig rejse og tilmed et indre opgør at komme frem til at blive foredragsholder. For det første har jeg skulle have de psykiske udfordringer på tilpas afstand til ikke bare at have gennemlevet dem, men også have afgjort hvilken rolle det skulle spille i mit liv. Det valg havde jeg muligheden for at træffe, fordi jeg har indre (og ydre!) ressourcer at trække på. For det andet skulle jeg også gøre op med mig selv, hvor meget jeg ønskede at stå frem med diagnoser og dårligdomme, når jeg samtidig er ambitiøs og tilstræber at være professionel omkring mit arbejde.

Sidenhen kom jeg frem til, at hvis jeg forventer, at omverdenen skal acceptere min baggrund men samtidig se og behandle mig som mere end den, så er jeg nødt til at gøre det selv.

Dermed bliver mine foredrag også et statement. Den offentlige stigmatisering næres af den skjulte stigmatisering; nemlig den man udsætter sig selv for, hvis man har eller har haft psykisk sygdom inde på livet.

Hvad er det så jeg har at fortælle?
Som sagt er min historie ikke i sig selv det mest interessante. Det ER dog min historie, jeg fortæller, men det jeg ønsker at videreformidle er temaer, almenmenneskelige temaer, som vi alle er i berøring med – i mit tilfælde blev det bare i en mere ”sygelig” eller invaliderende retning. Temaerne handler om angst, om dårligt selvværd, og frygten for at miste kontrollen, om handlingerne man udfører for at oprette et selvbillede, om ensomhed, om drømme for fremtiden, om ansvar, og frygten for ikke at kunne klare sig på egen hånd. Ret genkendeligt, ikke?
Disse temaer trådte frem i form af længere tids depression, massiv angst og en 15 år lang spiseforstyrrelse. Jeg var i de år ikke god til at passe på mig selv, og jeg betalte prisen i form af forfærdelige perioder, hvor jeg rent følelsesmæssigt var selvdestruktiv og sågar havde grænsepsykotiske oplevelser.

At kunne tale om det i dag er kun muligt, fordi det ligger bag mig. Og jeg kan stadig ’falde i svinget’ og føle mig angst for at det kommer igen, have tendens til at tænke depressivt og ja, jeg skal til stadig aktivt arbejde med ikke at ryge ind i en spiseforstyrrelse igen. Men det er ikke længere noget, der kontrollerer mig, endsige har stor taleret i mit liv.

Jeg holder foredrag for alle, der er interesserede. Det kan være på skoler, arbejdspladser, for pårørende eller for studerende, som eksempelvis skal i berøring med social- eller sundheds-fag. Man kan læse mere om mig og alle foredragsholderne her.

Hvis man er interesseret, kan man kontakte mig her via kontaktformularen eller direkte på mail signemthomsen@gmail.com

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *